Blog

Przechowywanie miodu Przechowywanie miodu

Miód jest bardzo trwałym produktem, który należy zawsze odpowiednio przechowywać, by nie uległ sfermentowaniu lub krystalizacji. Istnieje kilka zaleceń, które powinien znać każdy pszczelarz oraz smakosz, który kupuje produkt pszczeli od zaufanej pasieki. Jak przechowywać miód, by nie utracił swoich właściwości i służył jako smaczny dodatek do wielu dań i napojów?

Krystalizacja i dekrystalizacja – zjawisko naturalne czy niepożądane Krystalizacja i dekrystalizacja – zjawisko naturalne czy niepożądane

Miód krystalizuje i jest to zjawisko, które często zniechęca klientów, poddających nasz produkt, a z nim jego jakość pod wątpliwość. Co oznacza krystalizacja miodu i czy niektóre z gatunków szybciej krystalizują, czy nie ma to żadnego znaczenia? Co zrobić z miodem, by ponownie stał się płynny? Czytajcie dalej, by poznać najważniejsze informacje na temat krystalizacji i dekrystalizacji niezbędne dla każdego bartnika.

Jak działa odstojnik do miodu? Jak działa odstojnik do miodu?

Miód pszczeli często zawiera drobne zanieczyszczenia, które należy usunąć zanim rozlejemy go do pojemników. Do tej czynności służy odstojnik do miodu umożliwiający łatwe wyklarowanie produktu. Jak wybrać najlepszy model i na czym polega jego działanie?


Oferujemy odstojniki do miodu różniące się pojemnością oraz wyposażeniem. Dostępne są różne linie odstojników do miodu: Classic, Premium, Optima oraz Minima. Wszystkie odstojniki na miód to produkty najwyższej jakości, dobrze spełniające swoją funkcję polegająca na klarowaniu miodu. Część odstojników do miodu wyposażonych jest w specjalne sito poziome, zapobiegające przedostaniu się jakichkolwiek zanieczyszczeń do naczynia zbiorczego. Niektóre odstojniki na miód posiadają także specjalne uchwyty ułatwiające przenoszenie i przechylanie beczki na miód w celu pozbycia się warstwy patoki z zanieczyszczeniami. Duża różnorodność produktów sprawia, że każdy może dobrać odpowiednie odstojniki na miód do potrzeb własnej pasieki.